Lectorium Rosicrucianum - gnózis, gnoszticizmus

Beszéljük meg

A Gnózis maga az egyszerűség

A Gnózis maga az egyszerűség Mai életünkben olyan kérdésekkel szembesülünk, amelyek már ősidők óta foglalkoztatják, és keresésre ösztönzik az emberiséget. E kérdésekkel kapcsolatban manapság minden korábbinál erősebb tevékenység és nagy zavar uralkodik. Mindenkinek mindenre válaszokat kínálnak - mint valami zsibvásáron. Sokan találják izgalmasnak, ha az 1001. kérdésükre is választ varázsolnak elő! Izgató és változatos, ha minden nyelvünkön levő gondolatnak gátlástalanul hangot adhatunk, miközben mindenek előtt mindent nyitva hagyunk. Ekkor ezt mondják: „Jó, hogy beszéltünk erről”. 'Keresni' jó, de 'találni' már kevésbé, az túl kötelező jellegű lenne. Hiszen a 'találni' már felelősséggel jár. És hát, ki akarná azt hordozni.

 

Az ismeret, a Gnózis, maga az egyszerűség. És hozzátesszük: olyan egyszerű, hogy egy gyerek is megértheti. Csupán azért tűnik minden olyan bonyolultnak és átláthatatlannak, mert természet-személyiségekként helytelen eszközöket használunk az ismeret megszerzésére. Az érzékszervek és a hagyományos értelem, mint az emberi észlelés és megfontolás fő eszközei, csak külső ismeretek gyűjtésére alkalmasak. Mindennek csak a felszínét képesek észlelni és feldolgozni, akkor is, ha például a bennünk levő energiaközpontokról van szó. Képtelenek felfogni a dolgok mögött álló ötletet, és a tervet, amely mindent összeköt.

Egy fánál csak a megszámlálhatatlanul sok ágat és levelet láthatjuk, de a gyökeret nem. Az érzékek és az értelem ilyenfajta működését a papírmegsemmisítőhöz is hasonlíthatnánk.

Az érzékszervek az egészet aprócska darabokra bontják, olyannyira, hogy az eredeti üzenet már egyáltalán nem olvasható. Amíg így, mintegy fejjel előre haladunk át az életen, és talán még az énünk falát is át akarjuk törni, addig elkerülhetetlen, hogy az általunk felkavart por megfojt bennünket.

Amikor az üzleti életben bonyolult összefüggések merülnek fel, gyakran halljuk a következő jelszót: KISS. Ezen a 'Keep it simple and small', vagyis a „Tartsd egyszerűen és kicsin” jelszavát értik. Mi azt mondjuk: „Keresd az egyszerűséget!” Ezt az egyszerűséget a dolgok gyökerében, magjában kell keresni, és ez a mag a szívben rejlik, ez a szív rózsája. Benne rejlik a megszabadulás ereje! A szív rózsája elvezetheti a kereső embert az egységig. Már nem része eme világ sokféleségének, hanem az örökkévalóságé, és ezért tulajdonsága lett az egyszerűség, mert összeköttetésben áll Istennel, aki maga az egység. A rózsa egyszerűség. Létünk szellemi központjában egy nyugvó erő rejlik, amely bizonyos feltételek mellett szabaddá válhat. Ez az erő - melynél a szív kundalinijáról beszélünk -, elsősorban új belátást ébreszt, új látási képességet: a szívvel való gondolkodást és felismerést! A dolgok belülről jövő megkülönböztetéséről és felismeréséről van szó, a középről, a magból kiindulva. Akinek gondolkodása és felismerése ilyen „fordított” módon működik, az egyszerűen lát, mert a világ és az emberiség sokszínűségét Isten egységének ötletébe és tervébe ágyazódva látja. És ott érzi az élet lüktetését, ahol a valódi élet keletkezik, ahol az új emberiség- és világtörténelmet írják, és végbe megy az, ami lényeges. Akkor közel áll Istenhez, aki őbenne van.

 

Pentagram 2005/1

A teljes cikk megtekinthető itt

 

Megjelent: 2014. március 24.

Share/Save/Bookmark

Hozzászólások

Tanfolyam
Kereső

Írja be a keresendő szót, válassza ki, hol szeretne keresni, majd klikkeljen az OK gombra!

Jelképtár

© Lectorium Rosicrucianum

2528 Úny Pelikán Konferenciahely. Tel.: 06-33-489-110, Fax: 06-33-489-095, E-mail: info@lectorium.hu

webmester: admin@lectorium.hu, validálás: html, css,