Lectorium Rosicrucianum - gnózis, gnoszticizmus

Beszéljük meg

A konfliktusmentes élet

A konfliktusmentes élet A bibliai teremtésmítosz elbeszélése szerint a bukás egy konfliktussal kezdődött: azzal, hogy az ember evett egy titokzatos fa gyümölcséből.
Ez az esemény volt jelenlegi életállapotunk nyitánya - és noha a távoli időkben történt, a folyamat egyetlen részéről sem mondható, hogy valóban elmúlt volna már, hanem mindez napjainkban is tovább hat. Vajon a konfliktusok nem napi valóságunkat alkotják-e - most, holnap és holnapután is? Hacsak egy mélyebb belátás villámcsapásként fel nem ráz minket álmunkból.

 

Napról napra az ellentétek fájáról eszünk. Nem tehetünk másként, hiszen az ellentétek kapcsolatából, a pozitív és a negatív impulzusokból keletkeztünk. Gondolkodásunkat és érzéseinket az ellentétek uralják, ezért szüntelenül választásra kényszerülünk a jó és a rossz között, döntenünk kell valami mellett vagy ellen, a rokonszenv és az ellenszenv, a saját és az idegen vélemény között. A konfliktusok fája végtelenül sokféle gyümölcsöt terem. Az ember eposza azonban az első gyümölcs megevésével kezdődött, és minden további gyümölcsnek ugyanolyan íze és kihatása van. E gyümölcsök fogyasztása egyúttal az isteni egység, az eredeti teljesség, a paradicsomi állapot tagadását is jelenti, a Szenttől, a Fénytől való elfordulást. Ismerjük a fa törzse köré csavarodó kígyó jelképét. Ez a kép az úgynevezett spinális tudati erőre utal. A spina szó hátgerincet jelent, tulajdonképpen „tövist”, a gerinci csigolyák tövisszerű nyúlványára gondolva. A spinális energia kígyóként tekeregve, spirális mozgással halad felfelé a gerinc mentén, majd a fejben gondolkodási képességként és értelemként nyilvánul meg.

A gondolkodási képesség, az értelem, kételyt, viszályt vet, hasadást és ellentmondást hoz létre, folytonosan megkülönböztet, és konfliktusokat szül. Ennek következményeit naponta megtapasztaljuk saját életünkben és a népek sorsában, de mindenekelőtt önmagunkban. Hiszen a konfliktus gyökere mibennünk, az egyes emberekben található. Mindig kifelé tekintünk, és másokra mutogatunk. A legtöbb esetben meg vagyunk győződve arról, hogy egy bizonyos konfliktus létrehozásáért mások a felelősek. Azonban mi ugyanolyan felelősek vagyunk, és a konfliktus annak a következménye, hogy mikrokozmoszunk eredeti egyensúlya megbomlott.

Ezért olyan óriási fontosságú, hogy önismeretre és belátásra tegyünk szert. Hiszen ezek jelentik az első lépéseket, ezek képezik a szabad és megszabadító élethez vezető kaput. Minden bizonnyal van olyan helyzet, amikor egy konfliktus indítéka külső körülményekben található - ha azonban gondolkodásunk nem reagál erre, ha a külső történés nem talál megfelelő kapcsolódási pontra bennünk, akkor nem is jöhet létre konfliktus.

Pentagram 2007/3

A teljes cikk megtekinthető itt

 

Megjelent: 2014. január 05.

Share/Save/Bookmark

Hozzászólások

Tanfolyam
Kereső

Írja be a keresendő szót, válassza ki, hol szeretne keresni, majd klikkeljen az OK gombra!

Jelképtár

© Lectorium Rosicrucianum

2528 Úny Pelikán Konferenciahely. Tel.: 06-33-489-110, Fax: 06-33-489-095, E-mail: info@lectorium.hu

webmester: admin@lectorium.hu, validálás: html, css,