Lectorium Rosicrucianum - gnózis, gnoszticizmus

Beszéljük meg

Az egyiptomi ős-Gnózis I. kötet

Az egyiptomi ős-Gnózis I. kötet Lehetséges-e elszakadni életterületünk asztrális szférájától?

Ez teljesen a négyszeres, természetes Én állapotától függ. Ennek a négyszeres énnek vagy tudatnak van bizonyos minősége, ami egyaránt részt vesz és megnyilatkozik a tudatnak mind a négy nézetében. Ha valaki olyasmin gondolkodik, amit lényegében nem kíván, amit tulajdonképpen nem akar, akkor az azzal kapcsolatos érdeklődés hamarosan eltűnik a rendszeréből.

Legtöbbször csak olyasmin gondolkodunk, amit valóban kívánunk is.

 

Kívánás vagy vágyakozás a szív gondolkodása, a szív tevékenysége. És a vágy az, amely a rendszer minden képességét - így a főszentélyét is - tevékenységre ösztönzi. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a négyszeres tudatban az asztrális tudat a hangadó, hogy az emberi rendszerben a vágytest, mely erősen összefügg a kívánságokkal, az érzelmekkel, abszolút meghatározó szerepet játszik. Minket tehát a vágy, az asztrális tudat vezérel, ez él mivelünk és uralkodik rajtunk. Ha tehát életterületünk asztrális szférájától és minden ezzel kapcsolatos káprázattól távol akarjuk tartani magunkat, akkor a vágyakozásnak olyan állapotához kell eljutnunk, amelyet a közönséges természet asztrális területe nem képes befolyásolni, amelyet ezek az asztrális szférák nem tudnak kielégíteni. Ezt az állapotot általában vágytalanságnak nevezik.

Ha valaki éber tudati állapotban nem mutatja meg igazi jellegét, ha életmenete nem nevezhető teljesen hitelesnek, életét egyes esetekben úgy éli, ahogyan környezete kényszeríti rá, saját természetes jellegével ellentétben, akkor féken tartja, kényszeríti magát. Civilizációnk szokásai például gyakran tartják ilyen kényszerhelyzetben az embert. Belül olykor forrhat a vér, de kifelé mégsem mutatja az illető, mert az bizonyos helyzetekben nem ildomos, vagy egyenesen tilos. Így a legtöbb ember rutinos színészkedő. Enyhén szólva az a helyzet, hogy azon az úton járunk, amelyre a környezetünk kötelez minket, s így szüntelenül erőszakot követünk el önmagunkon. Ezzel pedig feszültséget keltünk az asztrális tudatban. Így bizonyos, hogy ha testünk nyugalomra tér, és az asztrálisan-tudatos rész a szokásos módon kilép életterületünk asztrális területeire, akkor azokkal az asztrális erőkkel és képekkel töltjük fel magunkat, melyek alapvető, igazi jellegünknek megfelelnek. Felébredés után pedig az asztrális tudat még erősebben kezébe veszi életünk fonalát, mint azelőtt. Ilyenkor csak egyetlen lehetőség marad az ember számára: vagy bemutatkozunk, azaz fölfedjük igazi jellegünket, vagy pedig hagyjuk, hogy asztrálisunk biztos rejtek mögött kitombolja magát. Valójában a legtöbb ember az utóbbit teszi.

A megszabadulás ösvényének kulcsa a tanulónak abban a lehetőségében rejlik, hogy mennyire képes az asztrális tudatot az asztrálisan tudatos én segítségével más irányba terelni. Az ösvény ajtaját csakis ez a kulcs nyitja.

Amíg az ember tudata a lép-máj rendszerben gyökerezik, addig az asztrális terület és annak csaknem korlátlan ábrázolóképességei és lehetőségei becsaphatják őt. Ha azonban a tudat felmegy a szívbe, akkor ennek az őrületnek vége. Mivel azonban az asztrális tudat természeténél fogva szüntelenül kíván valamit, mivel állandóan vágyakoznia és irányulnia kell valaminek az elérésére, ekkor egy új vágyakozás fejlődik ki: az üdvrevágyás.

A plexus solarisból, a napfonatból jövő üdvrevágyás bolondság, csak valami címke, és valójában mindig az én megszabadítását célozza meg mások költségén. Az igazi üdvre­vá­gyás a szívszentélyből fakad: ez egy eddig ismeretlen vágyakozás a dialektika nem-kívánása, elutasítása alapján. Csak ez ad az asztrális tudatnak valóban pozitívan új irányt.

J. Van Rijckenborgh 

Megjelent: 2010. február 08.

Share/Save/Bookmark

Hozzászólások

4. | hephata | 2010. Február 11 21:49 Válasz
Ezt szépen írtad. "S a segítség nemmarad el" . Erről az jutott eszembe, hogy segítséghez az a hit szükséges, hogy abban a szemléletben tudjuk tekinteni az életünket, hogy ami történik velünk -a mindennapi nehézségeket is beleértve- segítségünkre lehet, tanulhatunk belőle, és általa közelebb kerülhetünk vágyunkhoz.

Előzmény: 3. | Barbelo | 2010. Február 11 09:07

"A megszabadulás ösvényének kulcsa a tanulónak abban a lehetőségében rejlik, hogy mennyire képes az asztrális tudatot az asztrálisan tudatos én segítségével más irányba terelni. Az...

3. | Barbelo | 2010. Február 11 09:07 Válasz
"A megszabadulás ösvényének kulcsa a tanulónak abban a lehetőségében rejlik, hogy mennyire képes az asztrális tudatot az asztrálisan tudatos én segítségével más irányba terelni. Az ösvény ajtaját csakis ez a kulcs nyitja."

Végül azt hiszem a fő feladatok egyike ez, ami az első a szőnyeg négy sarka közül. Az üdvrevágyás.
Ehhez megkapunk minden segítséget, minden tanulónak napi gyakorlat ezen tudatosan tevékenykedni. Azaz az egész rendszerünket ebbe az irányba terelni. Mert a másik 3 sarokpont is ezen az elsőn múlik.
a viszálymentesség, a csoportegység, és a harmónikus cselekedeti élet.

A lényeg, hogy ez mindőnknek megvalósítható a mindennapok nehézségei ellenére is. Mert ha van belátásunk, akkor tudjuk hogy a szemeinket a hegyekre kell emelni, mert csak onnan jön a segítség. Ez az üdvrevágyás voltaképp. S a segítség nemmarad el. Mivel szerencsénkre, az üdv az egyetlen olyan dolog, amit mindenki megkaphat létállapota alapján. ez az egyetlen olyan vágy, melynek teljesülését külső ellenérdek nem tudja gátolni.
Csak ki kell tartani... s ebben egymást segíteni. Hiszem, hogy erre mindanynian képesek vagyunk.
2. | babi | 2010. Február 11 01:56 Válasz
Köszönöm hogy betettétek, nagyon nagyon köszönöm hogy olvashatom!
babi
1. | gogesmagog | 2010. Február 08 17:03 Válasz
"Lehetséges-e elszakadni életterületünk asztrális szférájától?"

Teljesen nem, csak lazítani rajta. Pontosabban ez tökéletesen csak a Buddha szinten valósul meg.
Tanfolyam
Kereső

Írja be a keresendő szót, válassza ki, hol szeretne keresni, majd klikkeljen az OK gombra!

Jelképtár

© Lectorium Rosicrucianum

2528 Úny Pelikán Konferenciahely. Tel.: 06-33-489-110, Fax: 06-33-489-095, E-mail: info@lectorium.hu

webmester: admin@lectorium.hu, validálás: html, css,