Lectorium Rosicrucianum - gnózis, gnoszticizmus

Hozzászólások

8. | aranyhorda | 2010. Június 11 19:25 Válasz
lehet...de Isten a világ:)
inkább arról lehet szó, ami a tudományosság legnagyobb hibája, hogy részleteiben akar megismerni egy fantasztikusan összetett, szerves "valamit" vagy "valakit"...

Előzmény: 7. | gogesmagog | 2010. Június 11 17:33

A gnosztikusság - annak filozófiai értelmezésében - egyébként is a világ megismerhetőségét hirdeti, míg az agnosztikusság a világ meg nem ismerhetőségét.

7. | gogesmagog | 2010. Június 11 17:33 Válasz
A gnosztikusság - annak filozófiai értelmezésében - egyébként is a világ megismerhetőségét hirdeti, míg az agnosztikusság a világ meg nem ismerhetőségét.

Előzmény: 5. | aranyhorda | 2010. Június 10 18:10

Én is láttam a filmet, és tényleg tanulságos volt.
A fiatal tanár, aki valami újat képvisel, mást, amit megszoktak, és szembe mer menni a közösséggel, a kisvárossal, akik meghívják...

6. | aranyhorda | 2010. Június 10 20:29 Válasz
Azt hiszem, hogy az egyik leglényegesebb tétel lehet az, hogy az Igazság tükrében még a legszentebb igazságok is bátran megkérdőjelezhetők.
Még ez is.

Előzmény: 5. | aranyhorda | 2010. Június 10 18:10

Én is láttam a filmet, és tényleg tanulságos volt.
A fiatal tanár, aki valami újat képvisel, mást, amit megszoktak, és szembe mer menni a közösséggel, a kisvárossal, akik meghívják...

5. | aranyhorda | 2010. Június 10 18:10 Válasz
Én is láttam a filmet, és tényleg tanulságos volt.
A fiatal tanár, aki valami újat képvisel, mást, amit megszoktak, és szembe mer menni a közösséggel, a kisvárossal, akik meghívják a perre az egyik leghíresebb ügyészt, aki nagyszerű jogász és....fundamentalista, konzervatív keresztény, aki azok táborát erősíti, akik szinte szó szerint veszik a Könyvet, és szerintük pontosan kiszámítható, hogy a teremtés uszve, asszem 7542 éve történt.
Csakhogy az ügyvéd is nagyon jó ember a saját portáján, és et yolyan bizonyítékot hoz, amivel meg is nyerik a pert, hiszen a már világszerte elterjedt tudomány egy kis darabkája volt: egy szivacs. Vagyis egy , a Föld őstörténetéből itt maradt kődarab, egy geológiai lelet, amely több millió éves, méghozzá az Amerikai Egyesült Államok természettudományi múzeuma biztosította ezt a bizonyítékot.
Talán inkább azt bizonyította a film, ha nem is szorosan az evolúció elméletére értjük, hogy mennyire veszélyes az, ha kijelölünk igazságokat,milyen veszélyes az, ha mindenáron győzelemre visszük, bezárjuk őket a saját sötétéségünkbe, és mindentől megvédjük, leginkább a Fénytől.
Így járt az újat hozó darwinizmus is, bezárták, aztán most megbontották körülötte a falat, új igazságok jönnek, amiket magunkévá tehetünk.
De mindig van egy apró kis bizonyíték, hogy más, mindig más az igazság, hiába győzelem, tömegigény. És mint érvényre jut egy igazság, máris érvényre jut vele az ellentéte is...
az a helyzet, hogy Isten megismerhetetlen. A gnózis hülyeség abból az aspektusból, hogy nincsen megismerés. Van: a megismerésre való állandó felkészültség, amit éberségnek neveznek, vagyis a léleknek az az állapota, amely nem mindent tudó, hanem képes meghaladni eddig megismerteket.

Előzmény: 4. | gogesmagog | 2010. Június 09 18:17

Volt egy film, amit korábban láttam és pár napja megint vetítették. Egy bírósági tárgyalásról szólt a XX. Század első felének Amerikájában, még akkor, amikor az alkotmány a bibliára...

4. | gogesmagog | 2010. Június 09 18:17 Válasz
Volt egy film, amit korábban láttam és pár napja megint vetítették. Egy bírósági tárgyalásról szólt a XX. Század első felének Amerikájában, még akkor, amikor az alkotmány a bibliára épült. Egy biológia tanárt fogtak perbe, mert az evolucionizmust tanította és nem a Genezist. A végén nagyon tanulságos volt, mikor talán a bíró (?) a tárgyalás után megfogta a két vaskos könyvet egy egy kezébe, amiről a vita folyt, vagyis a Bibliát és a "Fajok eredetét", megemelgette őket és egyforma nehéznek találta őket. Majd a két hóna alá kapta őket és úgy vonult ki a teremből.
Nem arról van szó, hogy egyik, vagy másik az igaz. Nem is arról, hogy egyik vagy másik szó szerint igaz, ahogy leírták, vagy értelmezik. Inkább arról, hogy az Isten által jóváhagyott természeti törvényeket az Isten is tiszteletben tartja és nem szegi meg. Vagyis működhet egy evolúció a teremtés alapján. Így a tudomány és hit is egymást kiegészítő/feltételező módon lesz hiteles. Egyik sem mondhat ellent a másiknak, legfeljebb a nézőpont lehet túl szűkre szabott, melyen keresztül ezt a viszonyt megközelítik.
3. | aranyhorda | 2010. Június 03 19:51 Válasz
"az egyiknek sikerül, a másiknak nem, a sors sokszor nem tudja, mit akar"

Előzmény: 2. | aranyhorda | 2010. Június 03 19:49

Azért ez egy érdekes megközelítése a sokat gyepált darwinizmusnak. Általában amikor fújolnak a kreácionisták és társaik, azt nem veszik tudomásul, hogy többet is rejthet magában egy...

2. | aranyhorda | 2010. Június 03 19:49 Válasz
Azért ez egy érdekes megközelítése a sokat gyepált darwinizmusnak. Általában amikor fújolnak a kreácionisták és társaik, azt nem veszik tudomásul, hogy többet is rejthet magában egy tudományos életút, íme fenn, és többet is mutathat, mint amit tanítanak róla.
A másik pedig az, hogy valójában, ahogy Te mondod, annak a keresésnek az eredménye, ami kilép egy bigott akadémizmusból, gyakran tévedés, zsákutca, akár, viszont meg van az a dicsősége, hogy elindít egy egészen más úton.
Nem tudom, fölmerült, fölmerülhetett e egyáltalán olyan szemlélet Darwin előtt, hogy közünk lehet mondjuk a majmokhoz, ami egyáltalán nem hazugság, csak esetleg más módon.
De ha jól sejtem Darwin kutatásainak nem is ez a lényege, hanem az, hogy fölfedezett egy olyan fejlődési lehetőséget, amit annak előtte nem nagyon írtak le: volt a világ, magyarázták különbözőképpen, de hogy valamiből lett és valahogyan...azt így még senki sem, ha a élő világra gondolunk.
és azért ez a kiválasztódás igaz is.
Most néztem végig a Mágikus nácizmus című filmet, és megdöbbentő az, mennyire hajszálnyi a különbség az igazság és a hamisság között.
Hitlernek az a mondata, hogy "Száz esztendő szenvedése kell, hogy évezredek rettenetes szenvedését helyrehozza", akár még értékelhető is lehetne( a szociáldarwinizmus a fasizmus, bocs a nácizmus egyik alapdoktrinája), csak összességében figyelmébe ajánlanám a holocaust tagadóinak ezt a filmet, illetve magát az ideológiát: nem baj ugyanis, sőt szükségszerű, elkerülhetetlen a pusztítás, mert egy magasabb rendű igazság megszületését szolgálja.
Nem sok különbség van egyébként, sőt gyakorlatilag a nácizmus nem más, mint az előző egy két évszázad mágikus tudományainak megvalósítási kísérlete: a teozófiáé, az antropozófiáé, a rózsakeresztes tudományoké, a szabadkőműves tanításoké. Gyakorlatilag a totális okkult, hiperhagyomány megvalósítási kísérlete.
Csak egy egélszen pici küólönbség van a szellemi, és a gyakorlati megvalósítás kísérlete között. És igen csábító beismerni az igazságát:)
Darwin, gondolom én, szintén a szellem által inspirálva juthatott el a maga megvalósítási útján, közröhely közepette persze, az eredméányéig, és ha az mondjuuk az antropozófiát tekintjük, vagy általában az úgynevezett szellemtudományi kísérleteket, nem is zárható ki az igazsága, hiszen egy olyan formai fejlődést ír le, amelynek mi csak a részleteit látjuk a maga valódi távlatait nem, vagy nagyon kevesen. A Teremstés folyamatába pislantott bele az ürge, és le is jegyezte, a maga kötött módján.

Előzmény: 1. | gogesmagog | 2010. Május 30 14:31

Ami Darwinnak nem sikerült és még rengeteg nagy gondolkodónak, vagyis a vallásos tanítás és a tudomány szintézise, azt szellemtudománynak nevezzük. Mi ebben az iskolában a rózsakeresztes...

1. | gogesmagog | 2010. Május 30 14:31 Válasz
Ami Darwinnak nem sikerült és még rengeteg nagy gondolkodónak, vagyis a vallásos tanítás és a tudomány szintézise, azt szellemtudománynak nevezzük. Mi ebben az iskolában a rózsakeresztes szellemtudomány talaján állunk, vagy kell, hogy álljunk, és nincs több alapvető tévedés.
Tanfolyam
Kereső

Írja be a keresendő szót, válassza ki, hol szeretne keresni, majd klikkeljen az OK gombra!

Jelképtár

© Lectorium Rosicrucianum

2528 Úny Pelikán Konferenciahely. Tel.: 06-33-489-110, Fax: 06-33-489-095, E-mail: info@lectorium.hu

webmester: admin@lectorium.hu, validálás: html, css,