Lectorium Rosicrucianum - gnózis, gnoszticizmus

Előzmény megtekintése

47. | szotto | 2010. január 03. 11:33 Válasz
A legtöbb embernek van hite. Akár hegyeket is elmozdíthatna vele, csak nem meri megpróbálni. Nem teszi, hanem megáll a hitnél, mert nem tud róla, hogy a hittel kezdenie kell valamit hogy reménnyé váljon (majd szeretetté). Leéli az életét, a hitbe kapaszkodva. De a hit „csak” az alap, amin elindulhat. Olyan erősen arra neveltek minket, hogy a hit a lényeg, hogy nem merünk továbblépni, attól félve, hogy elveszítjük a birtokunkat (a hitünket).

Előzmény: 46. | szotto | 2010. január 03. 11:17

A „remény” témához már nem lehet hozzászólni, de talán nem baj ha ide írok.

„A hit az én értelmezésemben külső bizonyság nélküli. Belső bizonyosság van mögötte olyan erősen, hogy külső, racionális bizonyság nélkül is valóságként érzekelem. A Te példád szerint, ha jól értelmezem, akkor van remény, amikor megpillantják a partot, tehát van külső megerősítés, valóságalap, ami a beteljesülésnek reális lehetőséget ad. (Bár ez számomra kevesebb a hitnél.) Jól értelmezem? Több külső megerősítést igényel a remény, mint a hit, így értetted?”

A Biblia szerint első a hit. Ami ennél kevesebb, azt ebben az összefüggésben nem említi. Aztán a remény, ami több a hitnél, majd a szeretet, ami a reménynél is több.

Sokáig úgy gondoltam, hogy reménykedem, de hinni még nem tudok benne. Ez a remény bizonyosan nem a Biblia szerinti remény volt. Majd hinni kezdtem, és megértettem, hogy a remény ennél is több kell legyen. Nem a hit helyére lép, ezzel talán kisebb erejűvé válva, hanem mellé. Megmarad a hit és társul hozzá a remény. Már a hit ereje is akkora, hogy „hegyeket lehet vele elmozdítani”, a remény mégis több ennél.

Nem tudom mindenképpen szükséges-e KÜLSŐ megerősítés ahhoz, hogy a hit reménnyé váljon. De valószínűleg attól remény a remény, hogy van valami, legyen az külső vagy belső dolog, ami – mint írtad - a beteljesülésnek reális lehetőséget ad, mintegy látod az utat ami a célig vezet.

Vissza a fórumhoz

Tanfolyam
Kereső

Írja be a keresendő szót, válassza ki, hol szeretne keresni, majd klikkeljen az OK gombra!

Jelképtár

© Lectorium Rosicrucianum

2528 Úny Pelikán Konferenciahely. Tel.: 06-33-489-110, Fax: 06-33-489-095, E-mail: info@lectorium.hu

webmester: admin@lectorium.hu, validálás: html, css,