Lectorium Rosicrucianum - gnózis, gnoszticizmus

Előzmény megtekintése

2. | Lectorium Rosicrucianum | 2010. június 02. 16:54 Válasz
A tudásnak az intuíció a forrása, de ahhoz, hogy átlátható legyen ,kell az értelem, ami kicsomagolja és megmagyarázza. Hasonló az ész és intuíció viszonya az elméleti és a tapasztalati tudás viszonyához. Noha az egyik tartalmazza az egészet, mégis akkor fürdünk meg annak átélésében, ha a másik felmutatja számunkra.
Nem is a tudás foglal el teret az kozmoszban, inkább a tudás alakítja ki, alkotja meg a tereket, önmaga ábrázolására. Mintha az egyetemes tudás dimenziókra robbanva tárná fel, fejezné és mutatná ki saját mélységeit, önkifejezésképpen. Mivel a szellemi világban (a dialektikusban is) minden lényszerű megjelenésű, olyan minden átélés, mintha élő léttereket feszítene ki az üres világelmében. A mesékben is ez képeződik le. A Harry Potter sorozat varázsiskolájában is, mintha a szellemi létterek játékos ábrázolása lenne - minden él.
A terek össze- és széthajtogatása kedvünkre - fejedelmi gyakorlat, a Buddhák szórakozása.

Előzmény: 1. | gabesz69 | 2010. június 01. 22:48

Intuíciós tudás?!
Miért? Milyen van még? Lehet, hogy tévedek, de a lejegyzett és olvasható ismeretek eredője valakinek vagy valakiknek a "belsőjéből" fakadó felismerés, találmány. A legtöbbször nem is egy logikai rendszer vagy bonyolult matematikai számolás eredménye, hanem egy szimplán kipattanó ötlet a feltaláló fejéből. Legalább is az alapötlet, amiből amiből a "nagy" dolog kialakult.

Azt sem pontosan értem, hogy lehet a tudást dimenziók közé szorítani?
Az érzések, a vágyak vagy akár bűnök ismeretének helye hol és hogyan lebeg a térben?
A művészet, mely a tudás könyvtárosa, a tér melyik részét birtokolja?
A betűkkel faragott kőszobor, a kőbe faragott gyönyör, vagy a zenei koncerten érzett megindulás, felszabadultság,stb. (amiért tulajdonképpen kifizetjük a belépőjegy árát) ami számunkra, a tudatunk számára létezik, melyik dimenzió része?
Vagy a fentiek nem a tudás része?

Elakarunk szakadni ebből a dimenziókba díszített anyagi börtönünkből.
Azt már biztosan tudjuk, hogy testben nem, vagy csak vajmi kicsit tehetjük meg.
Ezért a intuícióinkkal próbáljuk feltörni a múltat, a jövőt és a teret.
De azt gondolom, hogy az eredő, a kiinduló pont, bár ebben a világban ismertük meg, csak részeben kötődik a dialektikus léthez. Nem csak! ennek a világnak a része!
De itt van a kiindulópont, amire támaszkodva könnyen kiléphetünk önmagunk határain túlra, és ahova visszatérhetünk, ha elménk elfáradt és pihenni vágyik.
Tehát, nincsenek rétegek vagy lépcsők csak egy széles-tágas tér, melyet kedvünkre össze vagy szét hajtogathatunk, ha elég bátrak vagyunk hozzá

asszem..


Vissza a fórumhoz

Tanfolyam
Kereső

Írja be a keresendő szót, válassza ki, hol szeretne keresni, majd klikkeljen az OK gombra!

Jelképtár

© Lectorium Rosicrucianum

2528 Úny Pelikán Konferenciahely. Tel.: 06-33-489-110, Fax: 06-33-489-095, E-mail: info@lectorium.hu

webmester: admin@lectorium.hu, validálás: html, css,