Lectorium Rosicrucianum - gnózis, gnoszticizmus

Előzmény megtekintése

3. | gabesz69 | 2010. június 06. 21:23 Válasz
"A tudásnak az intuíció a forrása, de ahhoz, hogy átlátható legyen ,kell az értelem, ami kicsomagolja és megmagyarázza."

Bocsánat, hogy vitatkozom, de szerintem pont az ellentéte igaz ennek az állításnak.
Véleményem szerint azt történik, hogy amikor a kutató elme zátonyra szalad, képességei határához ér, akkor kap egy belső, nem a tudatból fakadó "információt".
Ezt a fajta "tudást" nem az elme értelmezi,számolja ki, hozza létre. Ahogy mondani szokás, egyszerűen "beugrik neki"! Pl. egy fejre pottyant almától. A tudatnak nincs több dolga vele. Készen kapja!

"Mintha az egyetemes tudás dimenziókra robbanva tárná fel, fejezné és mutatná ki saját mélységeit, önkifejezésképpen."

Épp ez amit nem teljesen értek!
Hiszen minden eredője közös, tehát minden egy. Miért bontjuk, tagoljuk el egymástól a "dolgokat", amikor minden mindennek a része, tehát egységet alkot.
Itt a gond! Ha egy házról beszélünk, akkor nem az alapról, a falról, a tetőről beszélünk, hanem a házról. Ha széttagoljuk elemeire az épületet,a részegységeiben nem tudjuk felfedezni, megérteni az, hogy valójában mire is szolgál, miért is épült, mi is az a ház. Csak a teljesség mutat egész képet.
A teljességnek valóban vannak részei! De cseppet sem fontosabb a cifra tető vagy a kanyargós lépcső egy palotában, mint a palota földbe ásott alapja!
A teljesség a palota..

asszem..

Előzmény: 2. | gogesmagog | 2010. június 02. 16:54

A tudásnak az intuíció a forrása, de ahhoz, hogy átlátható legyen ,kell az értelem, ami kicsomagolja és megmagyarázza. Hasonló az ész és intuíció viszonya az elméleti és a tapasztalati tudás viszonyához. Noha az egyik tartalmazza az egészet, mégis akkor fürdünk meg annak átélésében, ha a másik felmutatja számunkra.
Nem is a tudás foglal el teret az kozmoszban, inkább a tudás alakítja ki, alkotja meg a tereket, önmaga ábrázolására. Mintha az egyetemes tudás dimenziókra robbanva tárná fel, fejezné és mutatná ki saját mélységeit, önkifejezésképpen. Mivel a szellemi világban (a dialektikusban is) minden lényszerű megjelenésű, olyan minden átélés, mintha élő léttereket feszítene ki az üres világelmében. A mesékben is ez képeződik le. A Harry Potter sorozat varázsiskolájában is, mintha a szellemi létterek játékos ábrázolása lenne - minden él.
A terek össze- és széthajtogatása kedvünkre - fejedelmi gyakorlat, a Buddhák szórakozása.

Vissza a fórumhoz

Tanfolyam
Kereső

Írja be a keresendő szót, válassza ki, hol szeretne keresni, majd klikkeljen az OK gombra!

Jelképtár

© Lectorium Rosicrucianum

2528 Úny Pelikán Konferenciahely. Tel.: 06-33-489-110, Fax: 06-33-489-095, E-mail: info@lectorium.hu

webmester: admin@lectorium.hu, validálás: html, css,