Lectorium Rosicrucianum - gnózis, gnoszticizmus

Előzmény megtekintése

5. | Lectorium Rosicrucianum | 2010. június 10. 18:10 Válasz
Én is láttam a filmet, és tényleg tanulságos volt.
A fiatal tanár, aki valami újat képvisel, mást, amit megszoktak, és szembe mer menni a közösséggel, a kisvárossal, akik meghívják a perre az egyik leghíresebb ügyészt, aki nagyszerű jogász és....fundamentalista, konzervatív keresztény, aki azok táborát erősíti, akik szinte szó szerint veszik a Könyvet, és szerintük pontosan kiszámítható, hogy a teremtés uszve, asszem 7542 éve történt.
Csakhogy az ügyvéd is nagyon jó ember a saját portáján, és et yolyan bizonyítékot hoz, amivel meg is nyerik a pert, hiszen a már világszerte elterjedt tudomány egy kis darabkája volt: egy szivacs. Vagyis egy , a Föld őstörténetéből itt maradt kődarab, egy geológiai lelet, amely több millió éves, méghozzá az Amerikai Egyesült Államok természettudományi múzeuma biztosította ezt a bizonyítékot.
Talán inkább azt bizonyította a film, ha nem is szorosan az evolúció elméletére értjük, hogy mennyire veszélyes az, ha kijelölünk igazságokat,milyen veszélyes az, ha mindenáron győzelemre visszük, bezárjuk őket a saját sötétéségünkbe, és mindentől megvédjük, leginkább a Fénytől.
Így járt az újat hozó darwinizmus is, bezárták, aztán most megbontották körülötte a falat, új igazságok jönnek, amiket magunkévá tehetünk.
De mindig van egy apró kis bizonyíték, hogy más, mindig más az igazság, hiába győzelem, tömegigény. És mint érvényre jut egy igazság, máris érvényre jut vele az ellentéte is...
az a helyzet, hogy Isten megismerhetetlen. A gnózis hülyeség abból az aspektusból, hogy nincsen megismerés. Van: a megismerésre való állandó felkészültség, amit éberségnek neveznek, vagyis a léleknek az az állapota, amely nem mindent tudó, hanem képes meghaladni eddig megismerteket.

Előzmény: 4. | gogesmagog | 2010. június 09. 18:17

Volt egy film, amit korábban láttam és pár napja megint vetítették. Egy bírósági tárgyalásról szólt a XX. Század első felének Amerikájában, még akkor, amikor az alkotmány a bibliára épült. Egy biológia tanárt fogtak perbe, mert az evolucionizmust tanította és nem a Genezist. A végén nagyon tanulságos volt, mikor talán a bíró (?) a tárgyalás után megfogta a két vaskos könyvet egy egy kezébe, amiről a vita folyt, vagyis a Bibliát és a "Fajok eredetét", megemelgette őket és egyforma nehéznek találta őket. Majd a két hóna alá kapta őket és úgy vonult ki a teremből.
Nem arról van szó, hogy egyik, vagy másik az igaz. Nem is arról, hogy egyik vagy másik szó szerint igaz, ahogy leírták, vagy értelmezik. Inkább arról, hogy az Isten által jóváhagyott természeti törvényeket az Isten is tiszteletben tartja és nem szegi meg. Vagyis működhet egy evolúció a teremtés alapján. Így a tudomány és hit is egymást kiegészítő/feltételező módon lesz hiteles. Egyik sem mondhat ellent a másiknak, legfeljebb a nézőpont lehet túl szűkre szabott, melyen keresztül ezt a viszonyt megközelítik.

Vissza a fórumhoz

Tanfolyam
Kereső

Írja be a keresendő szót, válassza ki, hol szeretne keresni, majd klikkeljen az OK gombra!

Jelképtár

© Lectorium Rosicrucianum

2528 Úny Pelikán Konferenciahely. Tel.: 06-33-489-110, Fax: 06-33-489-095, E-mail: info@lectorium.hu

webmester: admin@lectorium.hu, validálás: html, css,