Lectorium Rosicrucianum - gnózis, gnoszticizmus

Szellemi iskolánkról

Történelem

A Lectorium Rosicrucianum, az Arany Rózsakereszt Nemzetközi Iskolája Hollandiában, Haarlemben kezdte meg működését, ahol a központja ma is található.

Jan van Rijckenborgh és Catharose de Petri

1924-ben a Z.W. Leene (1892-1938) és J. Leene (1896-1968) testvérpár csatlakozott a Max Heindel által 1909-ben Oceanside-ban (USA, California) alapított Rózsakeresztes Társaság hollandiai tagozatához. A testvérek hamarosan a társaság legaktívabb tagjai lettek, és 1929-ben felkérték őket a hollandiai tagozat vezetésére. 1930-ban a Leene testvérekhez csatlakozott H. Stok-Huizer (1902-1990). Az együtt folytatott szellemi keresés eredményeként 1935-ben különváltak a Rózsakeresztes Társaságtól. Z.W. Leene 1938-ban meghalt, de J. Leene és H. Stok-Huizer folytatta a megkezdett munkát. Számos könyvet írtak, amelyeket Jan van Rijckenborgh és Catharose de Petri néven tettek közzé.

A Második Világháború

Második Világháború alatt a megszálló erők betiltották a társaság tevékenységét, de mihelyt lehetővé vált a munka folytatása, a két szellemi vezető új megközelítést alkalmazott, amelynek során a „Gnózis” fogalma még inkább meghatározóvá vált. A „Gnózis” szó szerint „ismeretet” jelent, Krisztus-központú értelemben első kézből való istenismeretet, amit a szellemi fejlődés eredményeként kap meg az, aki a Bibliában leírtak szerint „újjászületett víztől és szellemtől” (János 3:5). Ennek a folyamatnak a fejleményeit ecseteli jelképesen a „Rózsakereszt Krisztián Alkémiai Mennyegzője” c. könyv is.

Rózsakereszt Krisztián

A Rózsakereszt Krisztián név egy kifejezés, amellyel a XVII. századi klasszikus Rózsakeresztesek hivatkoztak a Krisztusban újjászületett, azaz teljesen megújult ember prototípusára, aki ezután az emberiségnek szívvel-lélekkel segít megvalósítani a valódi szellemi újjászületést.

Gnózis

Tágabb értelemben a „gnózis” kifejezés Krisztus és az ő Szerzete időt nem ismerő megmentő munkájának az egyetemes érintésére vonatkozik, ami a történelem során - a Krisztus előtti időszakot is beleértve - folyamatosan megnyilvánul.

Gnosztikus Szellemi Iskola

1945-ben a társaság felvette a Lectorium Rosicrucianum nevet, és mint „gnosztikus Szellemi Iskola” jelent meg, egyre nagyobb tevékenységet folytatva Hollandia határain kívül is. Jelenleg a Lectorium Rosicrucianum tanulói Európa csaknem minden országában és minden földrészen az Iskolának több mint 200 centrumában jönnek össze rendezvényeikre. Jan van Rijckenborgh és Catharose de Petri halála óta a Lectorium Rosicrucianumot egy Nemzetközi Szellemi Vezetőség irányítja, amelynek munkáját a nemzeti vezetőségek és számos munkacsoport segíti.

Megjelent: 2005. május 10.

Tanfolyam
Kereső

Írja be a keresendő szót, válassza ki, hol szeretne keresni, majd klikkeljen az OK gombra!

Jelképtár

© Lectorium Rosicrucianum

2528 Úny Pelikán Konferenciahely. Tel.: 06-33-489-110, Fax: 06-33-489-095, E-mail: info@lectorium.hu

webmester: admin@lectorium.hu, validálás: html, css,