Lectorium Rosicrucianum - gnózis, gnoszticizmus

!A Rózsakereszt útja korszakunkban

Az ember tragikus küzdelmének kezdete

Könyvajánló > A Rózsakereszt útja korszakunkban

Földünk felülete, melyen az ember tragikus küzdelme zajlik, olyan tökéletes, bonyolult szervezetnek az ember által is látható része, mely közös középpont körül keringő hét világból áll. Ezek elválaszthatatlanul összefüggnek, és fenntartják egymást. Ez az égitest-egység sem egyedülálló teremtmény, hanem egy hétszeres kozmosz tagja, hétszeres Nappal, melynek egy szellemi Nap a középpontja.

Az eredeti, isteni embert e hétszeres kozmosz ábrájának, hasonmásának lehetett nevezni: hétszeres mikrokozmosz volt, mely egészen ebből a hétszeres világból eredt - hétszeres szerkezetű szellemlény.

Ez az eredeti, isteni emberiség nem csak egyszerűen megjelent, hanem feladatot is kapott: közre kellett működnie a mindenségi megnyilvánulásban, a kozmosz hetedik részében. Ezen a hetedik kozmikus területen szüntelen átalakulás és anyagcserefolyamat volt és van. A szakadatlan keringés és forgalom területe ez, minden jön-megy, majd visszatér kiindulópontjához. Ebben az anyagban van ugyan élet és erő, de nem szellemi értelemben; szellem nincs.

Itt kellett volna az eredeti embernek eszközével (a mennyei személyiséggel) kivitelezni az alkotás eszméjét, a nagy, isteni tervet. Használnia kellett volna az anyagot, anélkül azonban, hogy hozzákötötte volna magát.

Az eredeti emberiség egy része kísérletezve vetette be szabad akaratát ezen a munkaterületen, minden kozmikus összefüggésre való tekintet nélkül. Feladata megoldásánál saját dicsőségét hajszolta, s ezzel kilépett az isteni rendből. Az ekképpen megzavart kozmikus egyensúlyban idővel olyan állapot alakult ki, amelyben az anyag az eredeti embert körülfogta és egyesült vele. Az anyag szüntelenül változik és cserélődik, a szellem viszont örök és változatlan. Ha a kettő egyesül, akkor az anyag magával vonszolja a szellemet minden változáson át, a szellem viszont ellenáll ennek a folyamatnak, megpróbál helytállni, megpróbálja tartani magát. A szellemnek e hatása miatt az anyag cserefolyamatai lelassultak, lefékeződtek. Besűrűsödés keletkezett, az anyag szilárdabb lett, s az így felszabadult erőket az ember nem volt képes ellenőrizni többé. Az egyensúlynak e kozmikus zavara miatt a világegyetem és az emberiség védelmére korlátozni kellett az ember hatáskörét. Az emberben lévő szellem visszahúzódott, és az isteni állapotból félisteni lett. Az emberi önfejűség folytatása miatt a lélekből is visszavonult a tudat, és az embertől elvették a mennyei személyiséget.

Viselkedésével az emberiség egy kijavító természeti törvény működését váltotta ki. Az eredeti életterületet elveszítette, és helyzetének megfelelően az isteni alakulásból kizárt természet keletkezett, amelyben máig is minden feloszlik, ami nem felel meg az isteni törvényeknek. Így fejlődött ki a korlátozottság és az idő világa, amelyben a betegség és a halál magától értetődő dolog, és az ellentétek feltételezik egymást. Jó és rossz, öröm és fájdalom, világosság és sötétség - egyik sem létezhet a másik nélkül.
Tanfolyam
Kereső

Írja be a keresendő szót, válassza ki, hol szeretne keresni, majd klikkeljen az OK gombra!

Jelképtár

© Lectorium Rosicrucianum

2528 Úny Pelikán Konferenciahely. Tel.: 06-33-489-110, Fax: 06-33-489-095, E-mail: info@lectorium.hu

webmester: admin@lectorium.hu, validálás: html, css,