Lectorium Rosicrucianum - gnózis, gnoszticizmus

!Az egyetemes Gnózis

A Gnózis a mi természetünk számára idegen hatás

Könyvajánló > Az egyetemes Gnózis

Biztonsággal megállapíthatjuk, hogy a Gnózis a mi természetünk számára teljesen idegen hatás. Idegen hatás, egy isteni sugárzás, melyről szabad írnunk. Szabad írnunk a Gnózis legfontosabb szándékáról. A szavakat, melyeket a Gnózisról hallunk, szabad fontolgatnunk az eszünkkel és közeledhetünk hozzájuk a szívünkkel. Énekelhetünk róla, s értelmi vagy misztikus következtetéseinket szabad művészettel vagy zenével kifejeznünk, hogy ezáltal a fej és a szív minden megmozdulását kifejezésre juttathassuk.

Mindez fontos lehet ahhoz, hogy kinyilatkoztassuk egymásnak, mi minden él és szövöget bennünk, ami a természetünket illeti. Viszont ne erősítse meg bennünk a véleményt, hogy ezáltal felfoghatnánk a Gnózis lényegét. Ha tehát valami zenedarab, vagy hangverseny után azt mondanánk, hogy „ez most maga a Szent Szellem volt”, akkor következtetésünk a hamis Gnózisból eredne, mert a Mozdulatlan Birodalom hangjait a mi természetünkben nem lehet előadni. Ha ez egyszer mégis megtörténne, akkor a mi egész természet-megnyilvánulásunk abban a pillanatban összeroppanna.

Csak arra vagyunk képesek, hogy a művészet, a vallás és a tudomány segítségével elvezessük egymást a dialektikus lehetőségek határáig. Akkor elértük azt a határvidéket, amelyet a Biblia Efézusnak nevez. Ha azonban mi mint természetlények átlépnénk ezt a határt, és közelednénk a Gnózishoz, akkor a Gnózis háromszoros sugárzása - mint művészet, tehát zengő varázsige, vagy tudomány, tehát isteni bölcsesség, vagy mint vallás, vagyis isteni szeretet - azonnal rombolóan hatna ránk.

A Biblia ebben az összefüggésben emésztő tűzről beszél. Valóban az a szándékunk, hogy felismertessük Önökkel a Gnózist, vagyis a Mozdulatlan Birodalom Szent Szellemét mint felemésztő tüzet, mint azt a tüzet, amelyik ezt a világot háromféleképpen támadja meg és töri fel.
Tanfolyam
Kereső

Írja be a keresendő szót, válassza ki, hol szeretne keresni, majd klikkeljen az OK gombra!

Jelképtár

© Lectorium Rosicrucianum

2528 Úny Pelikán Konferenciahely. Tel.: 06-33-489-110, Fax: 06-33-489-095, E-mail: info@lectorium.hu

webmester: admin@lectorium.hu, validálás: html, css,