Lectorium Rosicrucianum - gnózis, gnoszticizmus

!Az egyetemes Gnózis

A rejtett gyémánt

Könyvajánló > Az egyetemes Gnózis

Képzeljék el, hogy az Önök számára ismeretlen tanítótól azt hallják: „a világossághoz vezető út az egészség, szabadság és öröm útja”. Tételezzük fel, hogy ez a Rózsakeresztnek egy előudvar-templomában hangzik el. Akkor ezekben a szavakban drágakő rejlik, valami gyémánt, és gondosan megfigyelik, hogy Önök észreveszik-e ennek a gyémántnak a ragyogását, s hogy ez mit vált ki Önökben. Lehetséges, hogy betegek - akkor nagyon vonzó lehet egy olyan út, amely egészségessé tesz. Talán valamilyen oknál fogva úgy érzik, hogy korlátozott a szabadságuk - akkor nagyon érdekelné Önöket a megszabadulás. Esetleg szenvednek, s nagy fáradalmakat kell eltűrniük - így magától értetődik, hogy érdekli Önöket az örök, igazi öröm megszerzése.

Ezekben az esetekben felfedezhetnék-e a rejtett gyémántot, megláthatnák-e a csillogását? Nem úgy van-e, hogy valójában dialektikusan reagálnak rá? Amire vágynak, ami hiányzik, azt próbálják megragadni.

Viszont Önök közül kinek hiányzik éppen a világosság? Ki vágyik úgy az egyetemes világosságra, mint valami vágytól epekedő, koldus-szegény, halálosan elhagyott lélek? Ki szereti a világosság ősforrását lénye minden porcikájával? Kiben van meg még az Istennel való egyesülés őskívánsága? Ki éli át igazán, belsőleg a zsoltáros felkiáltását: „Mint a szarvas kívánkozik a folyóvizekre, úgy kívánkozik az én lelkem hozzád, ó Isten. Szomjúhozik lelkem Istenhez, az élő Istenhez: mikor mehetek el és jelenhetek meg Isten előtt?” Ki szomjúhozik először is Istenre, amikor még az egészség, szabadság és öröm is hiányzik nekünk?

És mégis ez az, amit a Gnózis követel. A csillogó gyémánt a világosságra való szomjúhozásban rejlik. Ezzel a követelménnyel kezdődik a Gnózis, ezzel kezdődik a hegyi beszéd: „Boldogok a lelki szegények”, tehát akik az új lélekre, a szellemre, a világosságra vágynak. Aki teljesen elmerül ebben a vágyban, ebben a szeretetben, aki teljesen belevész ebbe a szeretetbe, aki egész gazdagságát ebben látja - az minden mást megkap.
Tanfolyam
Kereső

Írja be a keresendő szót, válassza ki, hol szeretne keresni, majd klikkeljen az OK gombra!

Jelképtár

© Lectorium Rosicrucianum

2528 Úny Pelikán Konferenciahely. Tel.: 06-33-489-110, Fax: 06-33-489-095, E-mail: info@lectorium.hu

webmester: admin@lectorium.hu, validálás: html, css,