Lectorium Rosicrucianum - gnózis, gnoszticizmus

!Az egyetemes ösvény

Szellem, a lélek és a test természetes összefüggése

Könyvajánló > Az egyetemes ösvény

Az emberi tudat minőségét a vér határozza meg. Az ezoteriku­sok ezt az alapelvet mindenkor közölték tanítványaikkal, anélkül, hogy erről a legcsekélyebb kétséget is hagyták volna. „Isten birodalma tibennetek van”, jelenti ki a Biblia nyomatékkal, s ennek a Mozdulatlan Birodalomnak a kulcsát a vérükben kell megkovácsolniuk vagy felszabadítaniuk, abban a vörös életanyagban, mely testük minden porcikáját átitatja. Ez az alakulás nagy titka, s ezt próbálja minden hiteles szellemi iskola megmagyarázni tanulóinak. Az emberi tudat fokát és minőségét a vér határozza meg.

Az Egyetemes Tan az emberi életközeg három formáját különbözteti meg, és 1. közönséges vérről, 2. idegekben keringő közegről és 3. nyirokról beszél. Ez a háromszoros életanyag a testben keletkezik, ezeket a test termeli. Termeléséhez szintén háromféle alapanyagra van szükség. Az ember szilárd és folyékony kémiai anyagokkal, a légkör légnemű anyagaival és éteri­kus, bolygói ősanyagokkal táplálkozik. A háromféle életanyag - amit a test készít és ami részben a háromszoros táplálkozással is magyarázható - tartja fenn az egész anyagi szervezetet, és biztosítja a biológiai keringési folyamatokat.

Az egész folyamat motorikus aktivitását egy életerő teszi lehetővé, amelynek magja, fókusza a homlokcsont mögött, a szemöldökök között van. Ez a gyújtópont az összes életközegbe bizonyos tudatot sugároz ki, ezekben a fluidumokban bizonyos szellemi rezgést kelt. Magát ezt a tudati fókuszt biológiai szellemnek, tudati sugárzását a vérben pedig léleknek nevezzük. Így lássuk a szellem, a lélek és a test természetes összefüggését!

Hangsúlyoznunk kell azt a tényt, hogy ez a tudatsugárzás vagy lélekrezgés a biológiai szellemből ered ugyan, erejét, minőségét, hatósugarát és következményeit azonban a vér határozza meg. Azoknak a működéseknek a terjedelmét és korlátozásait, melyek a szervek és az idegtevékenység nélkül nem kép­zelhetők el, (gondolkodás, érzés, akarás, kívánás) szintén a vér határozza meg, illetve a vér irányítja. Ebből arra következtethetünk, hogy a biológiai szellem az ember születésétől fogva bizonyos mértékben fogoly. Nem ő irányítja az életrendszert, hanem élnek vele. Be van zárva, fogságban van az anyagi személyiségben, a vérélet tényezőjeként használják, de minden kezdeményezés és életcselekedet a vérből magyarázható.
Tanfolyam
Kereső

Írja be a keresendő szót, válassza ki, hol szeretne keresni, majd klikkeljen az OK gombra!

Jelképtár

© Lectorium Rosicrucianum

2528 Úny Pelikán Konferenciahely. Tel.: 06-33-489-110, Fax: 06-33-489-095, E-mail: info@lectorium.hu

webmester: admin@lectorium.hu, validálás: html, css,