Lectorium Rosicrucianum - gnózis, gnoszticizmus

!Az egyiptomi ős-Gnózis 4

Lélekszületés

Könyvajánló > Az egyiptomi ős-Gnózis 4

Bizonyára hallottak már a szív vívódásáról, a szívfájdalomról, a szívbéli örömről s a megkeményített szívről, a kőszívűségről is. De tudják-e, hogy a legfontosabb küzdelmet, az igaz tanulóságért vívott harcot a szívben kell megvívni? Hogy az igazán megszabadító művet, amellyel Rózsakereszt Krisztián alkímiai menyegzője megvalósítható, szintén a szívben kell elkészíteni?

A világtörténelem során sohasem létezett olyan gnosztikus szellemi iskola, amelyet félrevezethetett volna - mondjuk - a szokásos társadalmi ügyeskedés. A valódi nemesség mindig is a szív nemessége volt. Ezért mondják, hogy Isten, azaz a Szellem a szívet vizsgálja. Semmi haszna tehát annak, ha valaki még oly szépen tud is beszélni, vagy ha úgy viselkedik, mintha maga az Úristen volna, mert a Szellem a szívet nézi. Vagyis az a döntő, hogy abból milyen kedélyállapot emelkedik ki, hogy körülölelje egész lényüket.

Ezt azért hangsúlyozzuk, mert a tanulók többsége (nézzünk szembe a tényekkel) a szív küzdelmét valójában még nem ismeri, és a szívet csak az érzelmek szervének tartja.

Azt mondják: „Ezt így érzem...” Ekkor azonban már késő, mert amit átélnek, az már a kedélyállapot. A szívet továbbra is csak egy önműködő szervnek tartják, és a belőle fakadó kedélyállapotot egyszerűen elfogadják. Biztos, hogy ez az egyedüli, amit tehetnek? Ha ugyanis a későbbiekben kedélyállapotuk következményeit nyögik, s ezeknek hadat üzennek, mint már oly sokszor tették, akkor tulajdonképpen a saját kedélyállapotuk ellen viaskodnak, amely annyi bajt, bosszúságot és lelki tusát okozott Önöknek.

Ez a harc persze teljesen reménytelen. Sohasem fognak győzni. Elgondolkoznak (a főszentélyben, nem pedig a szívben), hogy „mit is kell tennem, mitől kell elállnom, hogyan kell védekeznem, hogy győzzek?” Addig küzdenek és viaskodnak a fejükben, míg halálosan el nem fáradnak. Ez azonban teljes értelmetlenség, a harcot ugyanis a szív műhelyébe kell áthelyezniük, ahol a kedélyállapot percről percre alakul! Ha ezt teszik, és győznek, csak­is akkor mennek elébe az eseményeknek. Akkor határozhatják meg maguk a sorsuk menetét. Mert mindent, ami csak történik az életükben, azt mind a kedélyállapotuk irányítja és ösztönzi. Ha tehát képesek sikeresen megváltoztatni kedélyállapotukat, akkor a saját kezükbe vették a sorsukat, önmaguk dönthetnek életük eseményeinek folyása felől. Vagyis akkor valóban megváltoztathatják a sorsukat.

Valójában ez a lélekszületés. A lélek megszületése, az igazi lelki megújulás nem egy olyan bizonytalan „így vagy úgy érzem” hangulat, mint amely időről időre mindannyiunkon átsuhan; hanem az a kedélyállapot, amit az ember maga alakított ki.

Ezért megismételjük: a szívszentélyben kell felvenniük a harcot; minden erőt és feszültséget, amivel esetleg szembekerülnek az ösvényen, ki kell űzniük, és hagyniuk kell, hogy a segítő, építő erők áramoljanak be. Kedélyállapotukat így maguk alakíthatják, és létrehozhatják a lélek újjászületésének feltételeit.
Tanfolyam
Kereső

Írja be a keresendő szót, válassza ki, hol szeretne keresni, majd klikkeljen az OK gombra!

Jelképtár

© Lectorium Rosicrucianum

2528 Úny Pelikán Konferenciahely. Tel.: 06-33-489-110, Fax: 06-33-489-095, E-mail: info@lectorium.hu

webmester: admin@lectorium.hu, validálás: html, css,