Lectorium Rosicrucianum - gnózis, gnoszticizmus

!1995-ös évfolyam

1995/3/ Megvalósulás

Pentagram > 1995-ös évfolyam

A TANULÁS IDEJE LEJÁRT. ELJÖTT AZ ÉLET IDEJE. A MEGTAPASZTALÁS, A PRÓBA, AZ ÚJJÁSZÜLETÉS IDEJE. AZ ÚJ LÉLEK IDEJE. AZ ÚJ LÉLEK EGYESÍT, A SZELLEM SZABADDÁ TESZ, A TEST MEGGYÓGYUL. MINDENRE FÉNY ÁRAD, MINDEN MEGVILÁGOSODIK. MINDEN MINDENBEN, MINDENBEN MINDEN.

A gnosztikus bőség – a Pleroma – volt, van, és örökké lesz! E bőség körülvesz és áthat minket. Velünk marad még akkor is, ha mi elfordulunk tőle:
"Isten nem hagyja el kezei alkotását."

Az isteni bőségből való részesedésünk tőlünk függ. E bőség van. Számunkra is létező valósággá lehet, ha megnyílunk előtte.

A gnosztikus bőség minden szellemi iskola élő testében jelen van. Titokban munkálkodik, s a világ és az emberiség számára dicsőséggel teljes valósággá válik, amint egy embercsoport a felfedezésen és a teljesen tudatos életre való felébredésen túl megéli és megtapasztalja, azaz a szív titkos rejtekéből fel-vonja a fej világosságába.

Isten fia – a gnosztikus bőség – a régi, énközpontú fejben azonban nem tud sugározni. Régi tudatunk a halál menedéke: az újjászületést lehetetlen megvalósítani ezen az alapon. Régi dialektikus gondolkodásunkat ezért le kell rombolnunk.

Hogy Isten Fia a főszentélyben újjászülethessen, a régi fejnek – János fejének – előbb porba kell hullnia. Ehhez a véghez közeledvén lakóhelyet kell készítenünk a szívünkben, templomot, mely felé az ember zarándokútra kél. Az ember visszahúzódik ekkor, s az én elvesztésének homályában „félelemmel és rettegéssel” várja az Úr napját.

Hajtsuk régi fejünket a bárd alá, adjuk át magunkat teljesen a szív csodás rózsájának, s hagyjuk, hogy legyen meg az Ő akarata! Hagyjuk el régi életünket a rózsa nevében!

Ez egy egészen különleges állapot, valódi megfordulás: cselekvő nemcselekvés; engedni, hogy a csoda megtörténjen.

Mindaddig, míg régi gondolataink töltenek el minket, a bőség napja fátyol mögé rejtőzik. A megújító tűz ekkor csak nagy nehézségek árán gyulladhat meg s hatolhat fel a koponyába. A régi gondolatok mindaddig készenlétben állnak, míg teljesen el nem hamvadtak: füst és köd burkol be minket a szív tiszta lángja helyett. Az örökkévalóság fia nem a természetember fia, nem húsból és vérből született. Isten gyermeke ő, az Atyáé, aki a Mennyben van. Az első ember ő, aki volt, s aki bennünk és általunk újra megnyilvánulásra vágyik. Semmiképpen sem felel meg sem egyetlen emberi ábrázolásnak, sem annak a képnek, amelyet gondolkodásunk önmagának kovácsolt róla.

Lehetetlen elképzelni, mert előbb létezett már, mint a világ. Volt és lesz: az első ember.

Tanfolyam
Kereső

Írja be a keresendő szót, válassza ki, hol szeretne keresni, majd klikkeljen az OK gombra!

Jelképtár

© Lectorium Rosicrucianum

2528 Úny Pelikán Konferenciahely. Tel.: 06-33-489-110, Fax: 06-33-489-095, E-mail: info@lectorium.hu

webmester: admin@lectorium.hu, validálás: html, css,