Lectorium Rosicrucianum - gnózis, gnoszticizmus

!2006-os évfolyam

2006/2/ Ahol a nap és hold egyesül

Pentagram > 2006-os évfolyam


A régmúlt korokban élt emberek hagyományai és életfelfogásai mindig olyan tudatból eredtek, melyet nem ismerhetünk, és amelyet minden további nélkül talán meg sem érthetünk. A Legmagasságosabb azonban - akkoriban is, akárcsak ma - megnyilatkozott benne és hátrahagyta nyomait. Ezek az istenek kézjegyei.Amit a történészek és régészek felfedeznek, amiről beszámolnak, az mindig csak a távoli, gyakran meg sem értett kultúrák és egy általunk ma már nem birtokolt tudatállapot korlátolt szemléletmódját tükrözi, látásmódjuk pedig a korunkra jellemző felszínes kultúrából ered. Ugyanakkor feltételezik, hogy a mai kutató eleve fölényben van, és „mindent jobban tud”.

Az igazság azonban időtlen. Mindig megnyilvánul, és az adott kor lehetőségeihez mérten fejeződik ki. Ennek beszédes példái a különböző gazdag kultúrájú civilizációk, mint India, Perzsia, Mezopotámia, Kína, Egyiptom vagy Görögország.

Mexikó is igen gazdag kultúrájú múltat hordoz. Olyan ország, amely csodálattal tölt el minket, és arra késztet, hogy ne csak földjébe, hanem önmagunkba is beletekintsünk. Sok mondanivalója van számunkra, ha képesek vagyunk megérezni és megérteni. A Mexikó név eredete a Quetzalcóatl papjának titkos mantramjából vezethető le: „Me-xihc-co. Me-xihc-co. Me-xihc-co”, és jelentése: „A hely, ahol nap és hold találkozik”. Vagy másképpen kifejezve: ahol szellem és lélek találkozhat és eggyé válhat.

A mai Mexikó területe közel 2 millió négyzetkilométer. Négyszer nagyobb tehát Franciaországnál vagy Spanyolországnál. Több ezer évet átfogó történetében sok civilizáció fejlődött ki, amelyek számos nyomott hagytak hátra. Ezek fejlődését szellemi impulzusok támogatták és irányították, melyekről még ma is piramisok, templomok, mitológiák és napkalendáriumok tanúskodnak.

Ezen a különleges vidéken sok kultúra bontakozhatott ki. A legjelentősebb a maják és a nahuá-k kultúrája. Ez utóbbihoz tartoztak az oly ismert toltékok és aztékok, vagy a későbbi mixtékek is. Az olmékokról azonban ma már semmit sem tudunk, csak a nevük maradt fenn.

Noha Közép- és Dél-Amerika történelmében - a mai Peru és Bolívia területén élő inkákon kívül - sokak számára valószínűleg a Maják népe a legismertebb, már korábban is jelentős kultúrák léteztek Mexikóban, melyek megalapozták a maja kultúra számos elemének kifejlődését.

Mexikó a maga háromezer vulkánjával ősidők óta a nagyfokú bizonytalanság, a legkülönfélébb és gyakran váratlan kitörések és földrengések területe. Ebben az országban a vész nagy hirtelen szokott lecsapni. Nemrég - 1985-ben - Mexikóvárost súlyos földrengés sújtotta, amelyben több ezer embernek kellett meghalnia, és számtalan épület pusztult el. Mexikó az ellentétek földje is. A mexikóiak hitvallása mégis az „Éljen Mexikó” marad. Mert az ország lakossága arra készül, hogy lerázza az évszázados elnyomás, korrupció, kizsákmányolás és megaláztatás bukásokkal és talpraállásokkal tarkított igáját. Remélhetőleg egyszer ismét azokba a nagy kulturális és szellemi magasságokba emelkedik, amelyek lehetővé teszik, hogy „a Nap és a Hold újra egyesüljön”.


Tanfolyam
Kereső

Írja be a keresendő szót, válassza ki, hol szeretne keresni, majd klikkeljen az OK gombra!

Jelképtár

© Lectorium Rosicrucianum

2528 Úny Pelikán Konferenciahely. Tel.: 06-33-489-110, Fax: 06-33-489-095, E-mail: info@lectorium.hu

webmester: admin@lectorium.hu, validálás: html, css,