Lectorium Rosicrucianum - gnózis, gnoszticizmus

!2006-os évfolyam

2006/2/ A Föld egy álomvilág

Pentagram > 2006-os évfolyam


Az indián hagyomány szerint a Föld nem az a hely, ahol örökké lakni és élni kell, hanem csupán egy álomvilág. Csak rövidtávra szóló tartózkodási hely. Arról is meg voltak győződve, hogy egy húsból és vérből való anyagi ruhában az örökkévalósági élet lehetetlen.A csontvázat, az ember anyagi testének hordozóját a csontok alkotják. Eredetileg ezek tiszta, éteri erővonalak voltak, melyek a teremtés és az élet szerkezetét juttatták kifejezésre. Ezért tekintették szentnek a csontokat a régi szokásokban és iratokban. Az idők folyamán az ezzel kapcsolatos fontos hagyományok feledésbe merültek, vagy már csak anyagi értelemben fogták fel őket. Egy idő után már nem értették e hagyományok eredeti jelentőségét. Legjobb esetben is csak gyenge visszhangként derengett át valami belőlük. Manapság ebből még felfedezhetünk valamit Közép-Amerika ősi indián törzseinél.

Mexikóban minden évben november elsején és másodikán megemlékeznek a halottakról; az első nap a gyerekekről, a másodikon a felnőttekről, és ebből az alkalomból ünnepeket tartanak. Ősidők óta a világ sok népénél ünnep november elseje és másodika, melyek a nyár végét, és a hideg, sötét időszak kezdetét jelzik. Az egyház csak vonakodva vette át ezeket az ünnepeket. November elsején a szentjeiről, november másodikán pedig a halottairól emlékezik meg, de csak azért, mert a mögöttük meghúzódó több évszázados népi igazságokat nem tudta kiirtani!

A mexikói „halottak napja” azt mutatja, hogy a mélyebb lelki rezdülések a népben még mindig nagyon elevenek. Élet és halál azonban az indiánok számára teljesen más értékkel bír: az élet a maga tető- és mélypontjaival tovatűnik, de a halál egy teljesen új életet harangozhat be.

2004. november 2-án a Pentagram egyik szerkesztője Mexikóváros központjának nagy terén - a Zócalon - találkozott egy csoport táncoló indiánnal. Mikor a tánc véget ért, a csoport vezetője jól hallhatóan a következő megindító szavakkal fordult a nézőkhöz:

„Mexikóiak! Emlékezzetek az eredetetekre! Hagyjátok a szíveteket beszélni! Ne hagyjátok magatokat továbbra is leigázni. Legyetek újra szabad nép! Hallgassatok belső hangotokra!

Ha kelet felé néztek, akkor pillantásotokat Spanyolország irányába fordítjátok, ahonnan fénylő kultúránk lerombolói jöttek.

Ha dél felé néztek (és rámutatott a nagy katedrálisra), akkor azt a házat láthatjátok, ahol az ördög lakik.

Ha nyugat felé tekintetek (ekkor a kormány épületére mutatott), akkor azokat az embereket láthatjátok, akik ma kizsákmányolnak és megkötözve rabságban tartanak minket.

Északra nézve a materializmusra pillantotok, oda, ahonnan a Coca-Cola jön.

Ne hagyjátok, hogy továbbra is ezektől szenvedjetek! Forduljatok ismét belső kincseitekhez! Nézzetek a szívetekbe, és hagyjátok, hogy megszólaljon!”


Tanfolyam
Kereső

Írja be a keresendő szót, válassza ki, hol szeretne keresni, majd klikkeljen az OK gombra!

Jelképtár

© Lectorium Rosicrucianum

2528 Úny Pelikán Konferenciahely. Tel.: 06-33-489-110, Fax: 06-33-489-095, E-mail: info@lectorium.hu

webmester: admin@lectorium.hu, validálás: html, css,