Lectorium Rosicrucianum - gnózis, gnoszticizmus

!2012-es évfolyam

2012/1/ „Amikor beesteledik”

Pentagram > 2012-es évfolyam

Fülöp evangéliuma

„Egy szamár egy malomkő körül járva megtesz száz kilométert. Amikor eleresztik, azt tapasztalja, hogy továbbra is ugyanazon a helyen van. Így vannak emberek is, akik nagyon nagy távolságot hagynak maguk mögött, anélkül, hogy akár egy lépéssel is előbbre jutnának. Amikor rájuk esteledik, nem láttak sem várost, sem falut, semmiféle teremtményt, sem természeti jelenséget, hatalmasságot vagy angyalt. Hiába a felesleges munka.” (Aranyi László fordítása)Fülöp evangéliumának ez az idézete nem pontosan jelenlegi életünkre vonatkozik-e? Nem járunk-e mi is mindig körbe-körbe, s őröljük nagy fáradsággal gabonánkat a munkában, a családban, a társadalomban, és folytatjuk ezt vég nélkül - sietünk és rohanunk? „Amikor pedig beesteledik”, amikor meghalunk, mégse láttunk semmit igazából. Nem ismertük fel a lényeges dolgokat: a lényeget az emberi kapcsolatokban (sem várost, sem falut), az állatok, a növények és a természeterők lényegét. Mindez elkerülte a figyelmünket. Nem éltük meg tudatosan az érzékek feletti világok területén az együttesen ható „jó és gonosz” energiákat, amelyek irányítanak minket, és emiatt nem tudtunk megszabadulni tőlük. „Hiába volt a sok fáradtságos munka.”

Fülöp evangéliumát, amelyet közel 2000 évvel ezelőtt írt, majdnem közvetlenül fel lehet használni a mai modern ember helyzetének jellemzésére. Szinte azt gondolhatnánk, hogy azért kellett, hogy éppen most kerüljön elő a sivatag homokjából, hogy sürgősen felhívja a figyelmünket erre az élethelyzetre. Az evangélium meg tudja világítani mai helyzetünket, de egy olyan új életmód lehetőségére, sőt szükségszerűségére is rámutat, amely közelebb áll valódi rendeltetésünkhöz. Az evangélium pontos leírást ad erről az új állapotról, és arról is, hogyan lehet ezt elérni. Például ezt mondja: „Azok, akik a halott dolgok örökösei, maguk is halottak, és halált örökölnek. Akik a élő dolgok örökösei, maguk is élnek, és egyaránt öröklik az élőt és a holtat.”

Ameddig szamárként megyünk körbe-körbe, és mindig csak a problémáinkon rágódunk, nem tudunk kitörni a körforgásból. Mialatt pszichológiailag még élünk, csak „holtat” öröklünk, és emiatt magunk is „halottak” vagyunk. De arra is van lehetőség, hogy élőt örököljünk, mert a szellem öntudatlan szikrájának, a spirituális magnak csupán megfelelő táplálékra és élettérre van szüksége, hogy kibontakozhasson. Ha egy ilyen mag egy spirituális úton - amelyet a Fülöp evangéliumában a legkisebb részletig leírnak - tudatosan elkezd fejlődni, akkor „élőt” öröklünk, az életet az örökkévalóságban, és a „holtat” is. Mert mindenki számára, aki az örökkévalóságból él, minden dolog, még a „holtak” is, elnyerik értelmüket, és szolgálnak majd néki.

Ezen evangélium szavai szerint minden ember olyan, mint egy gyöngy, amelynek akkor is megvan az értéke, ha még nem birtokolja a fényét. „Ha a gyöngyöt (a halhatatlan magot) a piszokba (a társadalmi és egyéni káoszba) dobják, attól még nem lesz értéktelen. De értékesebb sem lesz, ha balzsammal kenegetik (ha illúziókkal fényezik), a tulajdonosa szemében ugyanolyan értékű marad. Így van ez Isten gyermekeivel is: bárhol tartózkodnak is (a piszokban vagy az illúziókban), értékük ugyanaz az atyánál!” Most már csak az a lényeg, hogy egyszer megszabadítsuk a piszoktól és a hamis balzsamtól. Ezáltal a gyöngy, örökkévaló létünk, teljes fényét visszakapja. Evangéliumában Fülöp, képi nyelven, mulandó világunkból vett történéséket tesz érthetővé, amelyek múlhatatlan igazságokat közölnek életünkről és tapasztalataink lényegéről. Aki ezeket a képeket, hasonlatokat és szimbólumokat megfejti, azt meglepő belátásokkal jutalmazzák.Irodalom:

Nag Hammadi apokrif evangéliumai, Konrad Dietzfelbinger, Argo kiadás, Dingfelder kiadó 1989, 2. kiadás

Tanfolyam
Kereső

Írja be a keresendő szót, válassza ki, hol szeretne keresni, majd klikkeljen az OK gombra!

Jelképtár

© Lectorium Rosicrucianum

2528 Úny Pelikán Konferenciahely. Tel.: 06-33-489-110, Fax: 06-33-489-095, E-mail: info@lectorium.hu

webmester: admin@lectorium.hu, validálás: html, css,